Kategorie: Wszystkie | KSIĄŻKA KUCHARSKA | KWIATY | PODRÓŻE | SPRÓBUJ MNIE | ŻYCIE
RSS

SPRÓBUJ MNIE

środa, 30 stycznia 2013

Może zacznę od małego opisu tego owocu. W naturalnych warunkach rośnie on w Azji w rejonie Chin i Wietnamu, lecz w dzisiejszych czasach uprawiany jest on nie tylko w prawie całej Azji, ale również w Ameryce, Australii oraz Afryce. Owoc ten rośnie na drzewach sięgających nawet ponad 10 metrów. Ten pyszny owoc o smaku dojrzałych, soczystych, niezwykle słodkich winogron i zniewalającym kwiatowym zapachu (liczi sprawia wrażenie owocu perfumowanego w pewien nieznany sposób), można spożywać na surowo lub w stanie przetworzonym w postaci kompotów lub syropów. Owoce można zamrażać jak i suszyć. Gdy liczi jest już dojrzałe z łatwością można wydobyć z niego pyszny i zdrowy miąższ. Liczi jest bogaty w żelazo, witaminę C oraz polifenole, które zapobiegają chorobie nowotworowej, miażdżycy oraz stanom zapalnym. Owoc ten poprawia nastrój, wzmacnia odporność i dodaje sił. Jedna sztuka owocu liczi ma około 7 kcal więc jest to doskonały owoc niskokaloryczny. Cena tego pysznego owocu nie jest zbyt wygórowana, ponieważ 100g (około 6 – 10 sztuk) możemy kupić za około 1,50 zł. Przy zakupie należy pamiętać, iż liczi w temperaturze pokojowej wytrzymuje około 2 -3 dni, więc należy je spożyć w dosyć krótkim czasie od momentu zakupu.

Owoc liczi

Jak zabrać się do zjedzenia liczi:
Pyszny miąższ otacza stwardniała skorka która może przybierać kolor od pomarańczowego przez czerwień aż do brązu. Według mnie najlepszy smak mają lekko miękkie owoce w kolorze pomarańczowo – czerwonym z naciskiem na czerwony.

  1. Owoc liczi można naciąć z góry (nie ze strony szypułki) lub spróbować obrać samą skórkę w podobny sposób do sposobu obierania pomarańczy.
  2. Następnie liczi można delikatnie ścisnąć ze strony szypułki – gdy owoc jest dojrzały powinien sam „wyskoczyć” ze skórki.
  3. Następnie należy pozbyć się niejadalnej, podłużnej, brązowej pestki znajdującej się w środku owocu.
  4. Mając już sam biały lub delikatnie kremowy miąższ (osnowę pestki) możemy przystąpić do konsumpcji.
  5. Smacznego.



Po zjedzeniu owocu liczi pestki mogą nam posłużyć do wyhodowania drzewka liczi. Chcąc wyhodować roślinkę należy:

  1. Po zjedzeniu owocu, pestkę należy umieścić w letniej wodzie (około 30°C) na około 24 – 48 h.
  2. Po tym czasie pestkę wsadzamy poziomo do torfu z piaskiem i perlitem (3:1:1) (ja wsadziłam do zwykłej uniwersalnej ziemi – zobaczymy czy wzejdzie).
  3. Delikatnie skrapiamy ziemię.
  4. Na doniczkę nakładamy delikatnie ponakłuwaną, przezroczystą folię spożywczą.
  5. Doniczkę ustawiamy w ciepłym, i jasnym miejscu.
  6. Czekamy na kiełkowanie około 3 – 6 tygodni.
  7. Po wykiełkowaniu zdejmujemy folię z doniczki.
  8. Cieszymy się naszą egzotyczną roślinką.

Mam nadzieję że przypadł wam do gustu pierwszy post z serii SPRÓBUJ MNIE.

Życzę smacznego odkrywania smaku i zapachu owocu liczi… :)

Rozkrojony owoc liczi

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31