Kategorie: Wszystkie | KSIĄŻKA KUCHARSKA | KWIATY | PODRÓŻE | SPRÓBUJ MNIE | ŻYCIE
RSS

KSIĄŻKA KUCHARSKA

wtorek, 29 stycznia 2013

Robiłam je wczoraj i są tak dobre, że nie mogę się nie podzielić tym cudownym przepisem który kiedyś znalazłam na tej stornie: http://mojepysznosci.blox.pl/html. Przepis lekko zmodyfikowałam według moich upodobań… :) Niemniej jednak polecam gorąco.

Domowy knoppers

SKŁADNIKI:

Masa mleczna:

1/4 szklanki mleka

4 łyżki cukru

175 g miękkiego masła

1 szklanka mleka w proszku (należy dać troszkę więcej – szklanka z górką wystarczy)

 

Masa czekoladowo - orzechowa:

100 g miękkiego masła

160 g nutelli

1 łyżka kakao

2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych

130 g orzechów laskowych (bez brązowej skórki – patrz TRICK) pokrojonych na większe kawałki

 

Dodatkowo:

3 wafle andruty (kupiłam 6 wafli w rozmiarze S – całość ważyła 150g lecz zużyłam tylko połowę)

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masa mleczna:

Mleko wlać do niewielkiego garnka, dodać do niego cukier. Całość nieustannie mieszając, zagotować a następnie odstawić by się ostudziło.

Miękkie masło zmiksować, następnie należy dodawać po łyżce ostudzonego mleka z cukrem. Ważnym jest by nie dodawać całego mleka na raz lub w większych porcjach ponieważ masa się zwarzy (czyli mówiąc najprościej zacznie się rozwarstwiać). Po dodaniu całego mleka do masła należy dodać mleko w proszku i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Nie należy przejmować się, iż masa jest za sucha, musi mieć taką konsystencję, ponieważ ważnym jest by zsiadła się ona na tyle by móc spokojnie pociąć całe ciasto na niewielkie kwadratowe knoppersy.

Masa czekoladowo – orzechowa:

Miękkie masło zmiksować, następnie dodać nutellę i kakao nieustannie miksując. Po uzyskaniu jednolitej masy należy dodać oba rodzaje orzechów a następnie wszystko wymieszać by orzechy były równo rozmieszczone w masie.

 

Składanie knoppersów i polewa:

Na blaszce kładziemy pierwszy andrut. Pokrywamy go równomiernie masą czekoladowo – orzechową. Na masę czekoladowo – orzechową kładziemy następny wafel a następnie pokrywamy go dokładnie masą mleczną i kładziemy na nią kolejny wafel. Całość należy włożyć do lodówki na godzinę można na dłużej.

Kiedy upływa godzina nie wyciągając jeszcze cista rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Na palnik wstawiamy garnek z wodą a na nim troszkę mniejszy garnek do którego wrzucamy połamane na kostki czekolady. Ważne jest żeby garnek w którym znajduje się czekolada nie dotykał wrzącej wody w dużym garnku, ponieważ gdy przegrzejemy rozpuszczoną czekoladę może ona się nam zacząć rozwarstwiać. Kiedy mamy już rozpuszczoną czekoladę bez żadnych grudek wyłączamy palnik, wyjmujemy z lodówki nasze ciasto i oblewamy go równomiernie rozpuszczoną czekoladą. Następnie odstawiamy nasze ciasto  w miejsce gdzie bardzo ciepła czekolada może wystygnąć (NIE DO LODÓWKI). Po wystygnięciu i lekkim stężeniu czekolady możemy nakryć ją przeźroczystą folią spożywczą (nie aluminiową). Wstawiamy całość do lodówki na co najmniej dwie godziny (najlepiej na całą noc), po tym czasie wyjmujemy ciasto i możemy go dzielić na niewielkie kwadraty lub inne kształty - jaki komu odpowiada.

 

TRICK

JAK OBRAĆ ORZECHY LASKOWE Z BRĄZOWEJ SKÓRKI

Całe orzechy laskowe należy wsypać na rozgrzaną, suchą, teflonową patelnię i prażyć pod przykryciem przez około 7 – 10 minut, potrząsając nimi co chwilę by się nie przypaliły. Kiedy widzimy że skórki orzechów już bardzo popękały, zestawiamy patelnię, gasimy palnik a orzechy wsypujemy do jakiegoś zamykanego pojemnika ( u mnie był to pojemnik hermetyczny na żywność). Następnie potrząsany pojemnikiem tak długo, aż orzechy będą pozbawione skórki. Końcowy efekt zależy od tego jak dobrze uprażone są orzechy laskowe.

Smacznego… :)

Jeśli ktoś liczy kalorie to ciasto ma około 6500 kcal. Dokładniej zawiera ono 120 g białek, 500g tłuszczu, 400g węglowodanów oraz 40g błonnika. :)Jeśli podzielicie je na 20 kawałków to jeden kawałek będzie miał około 325 kcal. :)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31